Mitä pikavipit oikeasti ovat?

Kaikki on kuullut nykyään puhuttavan pikavipeistä, pikalainoista, pienlainoista, kulutusluotoista ym., mutta moniko tietää oikeasti, mitä ne oikein ovat? Pikavipit, pikalainat tai pienlainat ovat pieniä ja lyhytaikaisia lainoja, jotka mahdollistavat sen, että saat heti lainaa netistä. Pikavippien tavallisimmat lainasummat vaihtelevat 50 ja 1000 euron välillä, ja keskimääräinen suomalaisten ottama vippi on 217 euroa.

Pikalainoja myönnetään tavallisesti täysi-ikäisille Suomen kansalaisille, joiden luottotiedot ovat kunnossa. Vaikka esimerkiksi mediassa annetaan usein toisin ymmärtää, ei pikalainoja siis myönnetä ihan kelle tahansa tai pahassa rahapulassa oleville ihmisille, vaan pikalainapalvelut haluavat nimenomaan varmistaa, että asiakkaat pystyvät myös maksamaan lainansa ajallaan takaisin. Sehän on kaikkien etu, niin itse palvelun kuin asiakkaankin.

Takaisinmaksuaikaa pikavipeille saa tavallisesti noin yhdestä viikosta jopa puoleen vuoteen asti. Kaikki pikavipit eivät siis ole edes kovin lyhytaikaisia. Vaikka vipin ottaisi pidemmälläkin maksuajalla, on niiden kulut yleensä silti korkeintaan 300 euron luokkaa. Pikavippien hintatasoa on monesti moitittu niiden todellisten vuosikorkojen perusteella, mikä on typerää, sillä todellisen vuosikoron laskentakaava olettaa laina-ajan olevan vähintään yhden vuoden, eli laskun lopputulos on täysin vääristynyt jos sitä käytetään pikavippeihin.

Kulutusluotto tai käyttöluotto on tavallisesti taas vähän suurempi ja pidempiaikaisempi laina. Kulutusluottojen summat alkavat tavallisesti noin viidestä sadasta eurosta ja niitä saa jopa 50 000 euroonkin saakka. Suurille, yli kymmenien tuhansien eurojen kulutusluotoille vaaditaan normaalisti jotain lainan vakuudeksi, kuten esimerkiksi jokin ajoneuvo tai osakkeita omistusasunnosta. Alle 10 000 euron lainoja voi kuitenkin saada monesti jopa ilman vakuuksia.

Kulutusluotoille saa maksuaikaa huomattavasti enemmän kuin pienille pikavipeille. Pisimmillään maksuaikaa voi saada jopa kymmeniä vuosia, ja lyhimmilläänkin sitä saa tavallisesti ainakin yhden vuoden. Kulutusluotoissa todellisen vuosikoron laskentakaava siis pitää jo paikkaansa, ja yleensä kulutusluottojen todelliset vuosikorot ovatkin vain muutamia kymmeniä prosentteja, vaikka kulut ovat pitkistä laina-ajoista johtuen tietysti selkeästi pikavippien kuluja kovempia.

Pikavipin saat tavallisesti tilillesi muutamassa minuutissa myönteisen lainapäätöksen jälkeen, mutta monissa kulutusluottopalveluissa rahojen tilille saamiseen voi mennä muutamia päiviä. Markkinoilla on kuitenkin myös palveluita, joista onnistuu saada kulutusluotto heti tilille. Pikavippien hakeminen onnistuu usein erittäin helposti tekstiviestillä, eli sitä voi hakea missä tahansa vaikka lähistöllä ei olisikaan tietokonetta.

Kulutusluottojen hakeminen ei tekstiviestillä onnistu, vaan niitä pitää hakea nettihakemuksella. Palveluissa, joissa luoton saa heti, saat tavallisesti tekstiviestillä lainapäätöksen puhelimeesi. Joissakin palveluissa voit kuitenkin joutua lähettämään palvelulle joitakin liitteitä, kuten palkkatodistuksia, mistä johtuen lainojen hakemisessa voi vierähtää muutama päivä.

Suurin osa lainoista haetaan netistä
Säästä rahaa vertailemalla vippisi

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *