Pikalainoja otettiin taas enemmän kuin vuosi sitten

Pikavippejä myönnettiin taas vuoden 2012 kolmannella neljänneksellä, eli heinä-syyskuun välisenä aikana euromääräisesti 29 prosentilla enemmän vuoden takaiseen verrattuna. Kaikkiaan vippejä myönnettiin 107 miljoonan euron edestä, mikä tarkoittaa yhteensä 385 991 yksittäistä pikalainaa. Edelliseen vuosineljännekseen nähden kasvua tapahtui 13 prosenttiyksikön verran. Edellisvuonna yksittäisiä pikalainoja myönnettiin 359 863 kappaletta.

Keskimääräinen pikavippi oli tarkastellulla ajanjaksolla 276 euroa, mikä tarkoittaa 47 euron kasvua vuoden takaiseen 229 euroon verrattuna. Keskimääräinen takaisinmaksuajan pituus oli viimeisimmällä vuosineljänneksellä 37,1 päivää. Vaikka pikalainoja otetaan enemmän, niiden kulut vain laskevat vuosi toisensa jälkeen.

Vuoden 2012 kolmannella vuosineljänneksellä vippaajat maksoivat lainoistansa erilaisina kuluina yhteensä 23 miljoonaa euroa, eli keskimääräinen kulujen osuus oli 22 prosenttia alkuperäisestä lainapääomasta. Tämä tarkoittaa kolmen prosenttiyksikön laskua edellisvuoden kolmannekseen vuosineljännekseen nähden, jolloin lainojen keskimääräiset kulut olivat 25 prosenttia alkuperäisestä lainasummasta.

Pikavippiyritysten määrässä ei ole viimeisen vuoden aikana tapahtunut huomattavia muutoksia, sillä viime vuoden 78 yrityksen määrä oli kasvanut vain kahdella. Pikavippien kokonaisosuus suomalaisten kotitalouksien velkamäärästä on yhä varsin olematon, sillä suomalaisilla kotitalouksilla oli velkaa vuoden 2012 kolmannen vuosineljänneksen lopulla jopa 114 miljardia euroa, mikä oli viisi prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kokonaisvelkamäärän kasvu pikavippivelkojen kasvuun nähden oli siis kuitenkin hieman maltillisempaa.

Asunto- ja vapaa-ajan asuntojen lainat kattavat yhä suurimman osan suomalaisten kotitalouksien velkamäärästä, ja asuntolainojen osuus olikin 88 miljardia euroa. Siksipä luottoluokittajat ovatkin huolissaan lainakannan suuruudesta. Kulutusluottojen osuus kotitalouksien velkataakasta oli 15 miljardia euroa, ja opintolainoja oli 1,6 miljardin euron edestä. Muita lainoja ja velkoja kotitalouksilla oli 9,6 miljardin euron edestä. Kotitalouksien ja muiden lainanottajien yhteenlaskettu lainamäärä kolmannen neljänneksen lopussa oli 305 miljardia euroa. Yritysten ja muiden elinkeinonharjoittajien osuus tästä oli 79 miljardia euroa.

Jokainen varmasti ymmärtää, että kun suomalaisilla kotitalouksilla on esimerkiksi kulutusluottoja 15 miljardin euron edestä, ja pikalainoja 107 miljoonan euron edestä, ei pikavippien osuus ole lähellekään niin suuri, kuin mediassa usein annetaan olettaa. Miljoonalla ja miljardilla on kuitenkin varsin suuri ero, sillä yksi miljardi tarkoittaa tuhatta miljoonaa. 15 miljardia on siis 15 tuhatta miljoonaa euroa, mikä on pikalainojen 107 miljoonan osuuteen nähden melko muikea summa.

Mihin tarkoitukseen lainaa netistä haetaan?
Lainaa 30000 €

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *