Todellinen vuosikorko

Vippipalveluiden tulee lain mukaan ilmoittaa lainanhakijalle todellinen vuosikorko, jotta lainojen markkinointi olisi mahdollisimman asianmukaista ja rehtiä. Kuinka moni todellisuudessa silti tietää, mitä tämä vuosikorko sisältää ja miksi se on niin tärkeä ilmoittaa?

Todellinen vuosikorko on korkoprosentti, joka huomioi lainan koron lisäksi myös lainan hakemisesta aiheutuvat muut kustannukset, kuten esimerkiksi lainan perustamis- ja hoitomaksut, käsittelykulut sekä leimaveron. Oikeusministeriö on luonut laskentakaavan, jolla todellinen kaikkien luotontarjoajien tulee todellinen vuosikorko laskea. Korko pitää olla ilmoitettu yhden desimaalin tarkkuudella.

Ideana todellisessa vuosikorossa on, että se helpottaisi kuluttajia vertailemaan eri lainavaihtoehtoja keskenään ja näin tekemään eri lainojen väliltä valinnan, joka perustuu lainojen todellisiin kustannuksiin. Todellisen vuosikoron avulla asiakas voi helposti myös vertailla eri suuruisia lainoja suhteessa, vaikka maksuajatkin olisivat eri mittaiset. Todellisen vuosikoron ilmoituksen velvoittava laki tuli voimaan alkuvuodesta 2010.

Pikavippien hyvät ja huonot puolet

Pikavippi on oiva ratkaisu äkillisten kulujen yllättäessä. Saat nopeasti suuriakin summia tilillesi todella helposti. Lainoille ei yleensä tarvitse vakuuksia tai takaajia, eli pantteja ei tarvitse antaa. Vippi on mahdollista hakea myös tekstiviestillä, eli sinun ei tarvitse olla edes kotikoneen ääressä kun lainantarve yllättää. Lainpäätöksen saat joka päivä muutamassa minuutissa klo. 7-23 välisenä aikana.

Mutta entäs, onko vippien hakemisessa huonojakin puolia? Ensinnäkin, lainojen korot ovat muihin lainoihin nähden verrattain korkeat. On hyvä ottaa kuitenkin huomioon, että vaikka todelliset vuosikorot voivatkin tuntua jopa törkeän kalliilta, on pikalainat lyhytaikaisia ja pieniä lainoja, joiden kulut ovat todellisuudessa melkoisen pieniä.

Toisena huonona puolena voisi mainita epärehelliset lainantarjoajat, joita on epäilty olevan jopa useita. Näistä ei kuitenkaan ole mitään konkreettisia todisteita, ainoastaan huhuja. On olemassa myös täysin rehellisiä lainapalveluita, joiden lainaehdot ovat kuitenkin hieman vajaita ja osassa ei lainojen kuluja ole ilmoitettu tarpeeksi selkeästi.

Viimeisenä huonona puolena voisi mainita vippikierteen, johon voi joutua varsin helposti, mikäli ei ole rahaa maksaa lainaansa takaisin. Tätä ei kuitenkaan sinänsä voi pitää vippien huonona puolena, vaan asiakkaan omana tyhmyytenä. Aikuisille ihmisille pitäisi olla itsestään selvä asia että mikä tahansa laina tai lasku pitää aina maksaa ajallaan takaisin. Eihän esimerkiksi puhelinlaskuakaan voi maksamatta jättää.

Pikavippi on siis täysin turvallinen ja luotettava vaihtoehto, kunhan käyttää hieman maalaisjärkeä. Ensinnäkin, vipit kannattaa ottaa ainoastaan luotettavilta, luotonantajarekisteriin kuuluvilta lainantarjoajilta. Toiseksi, varmista että sinulla on rahaa maksaa lainasi takaisin. Ei ole mitään järkeä ottaa mitään lainaa jos tietää jo valmiiksi, ettei sitä pysty takaisin maksamaan.

Nykyään uudetkin asiakkaat voivat saada suuria vippejä
Suurin osa lainoista haetaan netistä

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *